De 5 parels van Zeeland

De 5 parels van Zeeland

Maandag 24 juni 2019, categorie: Stedentrip, natuur en uitjes Toplijsten, Karlijn Embrechts

Zeeland is dé meest bezochte provincie van Nederland waar jaarlijks zo’n 10 miljoen toeristen te vinden zijn. Zeeland staat bekend om haar mooie stranden, de deltawerken, diverse musea, historische steden én dorpjes. De stadjes zijn vaak opgebouwd rondom een kerkje en het landschap eromheen is vaak erg mooi door de watertjes, schorren, weiden en velden. Benieuwd welke stadjes je echt nog een keer zou moeten bezoeken? Wij hebben het voor je uitgezocht!

1. Historisch Zierikzee

Havenstad Zierikzee is een kleine stad met een rijke historie. In én rondom het stadshart staan maar liefst vijfhonderd monumenten! Door de gezellige pleinen, steegjes, oude stadshavens en imposante gevels kun je hier makkelijk een paar uur rondstruinen.

De Dikke Toren
Breng een bezoek aan de Sint Lievens Monstertoren, ook wel bekend als de Dikke Toren. Met een hoogte van ruim 62 meter torent deze kerk flink boven de stad uit. Beklim de toren en geniet van een prachtig uitzicht over Zierikzee en de Oosterschelde!

De Zeeuwse scheepsvaart
Ben je benieuwd naar de Zeeuwse scheepsvaart? Dan moet je zeker een kijkje nemen bij de Stadhaven van Zierikzee. Hier vind je klassieke Zeeuwse platbodems en andere historische schepen. Mocht je meer interesse hebben in de historie van Zierikzee en de Zeeuwse scheepsvaart, dan kun je een bezoekje brengen aan Museumhaven Zeeland.

Boten in Zierikzee

De havenpoorten van Zierikzee
De drie Middeleeuwse havenpoorten van Zierikzee zijn goed bewaard gebleven. De Nobelpoort, Noordhavenpoort en de Zuidhavenpoort zijn alle drie indrukwekkende poorten met grote torens erop. Via een brug die tussen de poorten ligt heb je een mooi uitzicht over de haven.

Stadhuismuseum
Het Stadhuismuseum is gevestigd in het Stadhuis. Het museum vertelt het verhaal van Zierikzee en omgeving. Maak kennis met de rijkdom van de oude havenstad aan de hand van scheepsmodellen, oude kaarten, bodemvondsten, zilverwerk en schilderijen.

Bruinvissen bij de havenput
In de Oosterschelde leven veel bruinvissen. Vanaf de kant zijn de bruinvissen niet altijd goed te zien, maar op de havenpunt staat een luisterpaal waardoor je perfect kunt horen hoe ze onderwater met elkaar communiceren.

Overnachten in de buurt van Zierikzee
Fletcher Landgoed Hotel Renesse ligt op 19 minuten rijden van het stadje Veere. Het hotel en de authentieke Orangerie zijn gevestigd op Landgoed Moermond net zoals het 17e-eeuwse Slot Moermond. Ontspan in de sauna, gooi een balletje op de jeu-de-boulesbaan of geniet van een hapje en drankje op het terras.

Hotelkamer van Fletcher Landgoed Hotel Renesse

2. Verrassend Veere

Veere is een historische plek waar je de geschiedenis letterlijk op straat vindt. De jachthaven is middenin het centrum van Veere gelegen. Deze jachthaven is een populaire aanlegplaats voor mensen die op het Veerse Meer aan het varen zijn en even voet aan wal willen zetten. Veere is een belangrijke historische trekpleister in Zeeland en ieder jaar trekt het stadje ongeveer tienduizend bezoekers.

Onze-Lieve-Vrouwekerk
Onze-Lieve-Vrouwekerk of De Grote Kerk is één van de boegbeelden van Veere. Het gebouw is in de 14e eeuw gebouwd en heeft sindsdien allerlei functies gehad, zoals hospitaal en armenhuis. Tegenwoordig wordt het gebouw vooral gebruikt voor tentoonstellingen, concerten, theatervoorstellingen en festiviteiten.

Schotse huizen
Veere werd de stapelplaats voor Schotse goederen. Alle handel die afkomstig was uit Schotland, mocht alleen in Veere verkocht worden. Het belangrijkste product was wol, dit werd vooral in de Vlaamse lakenindustrie gebruikt. Door deze handel kregen de Schotten allerlei voorrechten in de stad. Ze kregen eigen pakhuizen, kantoren en zelfs een eigen kerk met dominee. Nu zijn de Schotse Huizen onderdeel van het Museum Veere.

De Campveerse Toren
Aan de rand van Veere staat de Campveerse Toren. Dit is een monumentale verdedigingstoren uit de 15e eeuw. De toren was onderdeel van vestingwerken rondom de hele stad maar functioneerde ook als stadsherberg. Tegenwoordig dient de toren als hotel-restaurant.

De Campveerse Toren

Het Veerse Meer
Vanaf het Veerse Meer kun je het stadje Veere goed zien liggen. Op drukke dagen is het een wirwar van gekleurde zeilen op het water en vanaf de terrassen langs de haven heb je prachtig uitzicht over het meer. Verder is het stadje Veere erg in trek bij de fietsers en wandelaars. Zij kunnen namelijk ‘een rondje Veerse Meer’ doen met Veere als start- of eindpunt.

Overnachten in de buurt van Veere
Fletcher Hotel-Restaurant Het Veerse Meer ligt op ongeveer 15 minuten rijden van het stadje Veere. Maak een boottocht over het Veerse Meer en geniet van een culinair diner in het sfeervolle restaurant Marina Lounge in Arnemuiden.

Hotelkamer van Fletcher Hotel-Restaurant Het Veerse Meer

3. Vestingstad Hulst

Hulst is een vestingstad in Oost-Zeeuws-Vlaanderen en is de meest Vlaamse stad van Nederland. De Bourgondische levensstijl van de stad heeft aantrekkingskracht op veel Vlaamse toeristen. Hulst heeft 68 rijksmonumenten, waaronder delen van de stadswallen, het stadhuis en de basiliek. De stad staat tevens ook bekend om het moderne winkelaanbod.

De Pagadders
Ontdek de rijke geschiedenis die het stadje rijk is door middel van de Pagadders. Deze kleine Spaanse soldaatjes staan verspreid in de binnenstad en vertellen elk hun eigen verhaal over een spannende periode in de geschiedenis van deze vestingstad.

De stadswallen van Hulst
Begin 17e eeuw kreeg de stad Hulst vestingwerken en deze zijn hedendaags nog steeds te zien. De stadswallen worden omgeven door een oude gracht. De vesting bestond uit zes poorten, vier ravelijnen, negen bolwerken en een stadsmolen. Vandaag de dag zijn er echter nog maar drie stadspoorten te zien.

Luchtfoto van Vestingstad Hulst

Sint-Willibrordusbasiliek
De Sint-Willibrordusbasiliek is een echte blikvanger van het stadje. De kerk is gebouwd in de 13e eeuw in Brabants-Gotische stijl, met prachtige gebrandschilderde ramen en een fraai orgel van Frans-Vlaamse bouwkunst. De basiliek is vrij toegankelijk, maar je kunt er ook voor kiezen om een rondleiding of torenbeklimming onder begeleiding van een gids te doen.

Vos Reynaert
Het stadje Hulst is verbonden aan een middeleeuws verhaal over een sluwe vos genaamd Reynaert, die door list en bedrog overal de dans ontsprong. Het is een van de weinige stukken in de Nederlandse literatuur die ook in het buitenland invloed had op de literatuur. Omdat Hulst in het verhaal genoemd wordt, heeft de stad de bijnaam Reynaert gekregen. Bij de Gentse Poort vind je een bronzen beeld van Reynaert met een hardstenen achtergrond.

Overnachten in de buurt van Hulst
De dichtstbijzijnde hotels in de buurt van Hulst liggen op een afstand van ongeveer 55 minuten rijden. Fletcher Hotel-Restaurant Nieuwvliet Bad in Nieuwvliet-Bad ligt op slechts 100 meter afstand van het strand. Fletcher Wellness-Hotel Stadspark in Bergen op Zoom is gelegen in een natuurrijke omgeving en beschikt over BLUE Wellness Stadspark.

Hotelkamer van Fletcher Hotel-Restaurant Nieuwvliet Bad in Nieuwvliet-Bad

4. Cultureel Sluis

Het stadje Sluis ligt op de grens van Zeeuws-Vlaanderen en België. Vanwege de praktische ligging werd Sluis in 1382 een vestingstad. De bloeitijd van de stad duurde tot 1450, waarna het verval begon. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Sluis grotendeels verwoest door een geallieerden bombardement. Na de oorlog is alles in ere hersteld.

Museum het Belfort
In dit interactieve museum voor jong en oud is veel te zien, te horen en te beleven over de geschiedenis van het stadje Sluis. Zo zijn er tegenwoordig films te zien, maar ook interactieve presentaties, tentoonstellingen, speurtochten en torenbeklimmingen vinden hier plaats. Op deze manier maak je op een leuke manier kennis met de geschiedenis van de stad.

Jantje van Sluis
Jantje van Sluis is de oudste klokkenist van ons land. Het houten beeld uit 1424 zorgt elk héél en half uur voor dat je de stadsklok hoort. Jantje is de held die Sluis van de ondergang redde tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Hij keek te diep in het glaasje en vergat de klokken te luiden. Daardoor wachtten de Spanjaarden tevergeefs op het sein van de klok en zagen hun aanvalsplan mislukken.

Rivier in Sluis

Johan Hendrik van Dale
Op het Walplein staat een beeld van Johan Hendrik van Dale. Hij gaf zijn naam aan het Groot Woordenboek van de Nederlandse Taal. Maar behalve waarmee hij in het Nederlandstalig gebied beroemd is geworden, was hij in Zeeland ook een groot en gerespecteerd schoolmeester, archivaris en publicist.

Het Bizarium
Je kijkt je ogen uit in het Bizarium. Het museum zijn veel bizarre uitvindingen te vinden. Bijzondere dingen zoals een vliegfiets, een haargroeihelm, de zwemparaplu en een snorrenlepel kom je hier tegen.

Overnachten in Sluis
Fletcher Hotel-Restaurant De Dikke van Dale in Sluis is gevestigd in een voormalig klooster. Ontspan in de sauna of het Turks stoombad en geniet van een heerlijk culinair diner bij Restaurant Johan Hendrik.

Hotelkamer van Fletcher Hotel-Restaurant De Dikke van Dale

5. Badplaats Burgh-Haamstede

Burgh-Haamstede bestaat uit de twee aan elkaar gegroeide dorpen Burgh en Haamstede. De badplaats is tegenwoordig erg toeristisch vanwege de ligging aan het Noordzeestrand. Deze mooie kustplaats heeft een zandstrand van maar liefst 17 kilometer, waarvan sommige zelfs 100 meter breed.

Vuurtoren Westerlicht
Vuurtoren Westerlicht is het beroemdste gebouw van Haamstede. Deze beroemde vuurtoren werd vroeger weergegeven op het biljet van 250 gulden. De toren steekt 53 meter boven het maaiveld uit en is nog steeds in gebruik voor de scheepsvaart.

Vuurtoren van Burgh-Haamstede

Boswachterij Westerschouwen
Een van de mooiste natuurgebieden van Zeeland is Boswachterij Westerschouwen. Deze boswachterij is 330 hectare groot en bijna geheel toegankelijk. Ook voor kinderen is dit bos erg leuk om te bezoeken. Voor hen is er een speciale speurtocht of ze kunnen zich uitleven in het klimbos. Tevens is er een hoge uitkijktoren waar je prachtig uitzicht hebt over het hele terrein.

Museum de Burghse Schoole
Dit museum is te vinden in een authentiek oud schoolgebouw vol nostalgie. Een van de klaslokaaltjes ziet er precies uit zoals een klaslokaal er in 1920 uit zag. In een tweede lokaal vind je een permanente expositie van de ringwalburchten in Zeeland en de Karolingische burg. In lokaal drie zijn wisselende exposities te vinden.

Slot Haamstede en de Zeepeduinen
Het oudste gedeelte van Slot Haamstede is de woontoren uit de 13e eeuw. Verder zijn er op het sloteiland ook resten uit de tijd van de Romeinen en Noormannen gevonden. Van half juni tot oktober kun je het slot bezoeken. De aangrenzende Zeepeduinen zijn het hele jaar vrij toegankelijk. Op de hoge duinen is een commandopost uit te Tweede Wereldoorlog te vinden.

Overnachten in Burgh-Haamstede
Fletcher Duinhotel Burgh Haamstede is gelegen in Burgh-Haamstede nabij de kust en duinen. Kom tot rust in de sauna, maak heerlijke strandwandelingen over de duinen en geniet van een culinair diner in het à la carte restaurant.

Restaurant van Fletcher Duinhotel Burgh Haamstede

Even geduld a.u.b.
Resultaten worden ververst.