Samen bewust en duurzaam!

Bij Fletcher Hotels is maatschappelijk verantwoord ondernemen al jaren vanzelfsprekend, wij hechten hier veel waarde aan en maken bewuste keuzes om een goede balans te realiseren tussen ‘People, Planet & Prosperity’. Samen met onze medewerkers, partners, leveranciers en onze gasten zijn wij hier, zowel binnen als buiten onze hotels, structureel en heel bewust mee bezig.


Wat wij allemaal doen…

Wij volgen de richtlijnen van de wet- en regelgeving, bouwen en verbouwen duurzaam en ondersteunen maatschappelijke initiatieven. Maar wij stimuleren ook duurzaam gedrag bij onze medewerkers en gasten, wij inspireren hen onder andere middels puur en eerlijk eten en om dagelijks de natuur in te gaan voor bijvoorbeeld een heerlijke wandeling. De hotelkamers worden milieubewuster ingericht zonder dat dit ten koste gaat van het comfort, er wordt zuiniger omgegaan met gas, elektra en water, maar er is ook aandacht voor afvalscheiding.

Benieuwd wat we nog meer doen?


Meer informatie »

Mvo by Fletcher

Bij Fletcher Hotels is maatschappelijk verantwoord ondernemen al jaren vanzelfsprekend, wij hechten hier veel waarde aan en maken bewuste keuzes om een goede balans te realiseren tussen ‘People, Planet & Prosperity’. Samen met onze medewerkers, partners, leveranciers en onze gasten zijn wij hier, zowel binnen als buiten onze hotels, structureel en heel bewust mee bezig.

Wat wij allemaal doen…

Wij volgen de richtlijnen van de wet- en regelgeving, bouwen en verbouwen duurzaam en ondersteunen maatschappelijke initiatieven. Maar wij stimuleren ook duurzaam gedrag bij onze medewerkers en gasten, wij inspireren hen onder andere middels puur en eerlijk eten en om dagelijks de natuur in te gaan voor bijvoorbeeld een heerlijke wandeling. De hotelkamers worden milieubewuster ingericht zonder dat dit ten koste gaat van het comfort, er wordt zuiniger omgegaan met gas, elektra en water, maar er is ook aandacht voor afvalscheiding. We verankeren alle keuzes in de bedrijfsprocessen binnen de gehele keten welke continue gemonitord wordt. En bij iedere beslissing wordt de afweging gemaakt tussen verschillende belangen die gelden voor de betrokken personen, bedrijven en organisaties. Binnen Fletcher Hotels doen wij veel op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen, heel veel! Wij vertellen u graag meer over onze betrokkenheid richting mens en milieu, onze werkwijze, onze diensten, het gebruik van duurzame producten, regionale betrokkenheid en alles wat op een positieve manier kan bijdragen aan een duurzame bedrijfsvoering.

Enkele voorbeelden:

Puur en eerlijk
Wij bieden onze gasten gezonde en natuurlijke keuzes als het gaat om voeding. Zo kijken we naar duurzame en biologische producten en beperken we verpakkingsmaterialen.

Hier en nu
Aandacht voor de gasten maar elke dag duurzaam, zonder dat dit ten koste gaat van het comfort van een verblijf in een van onze hotels.

De toekomst
Fletcher Hotels blijft groeien en werken aan de toekomst. Bij nieuwbouwprojecten denken we aan CO2-reductie en het ontwikkelen van duurzame panden.

“Door elke keer met zijn allen een klein beetje meer te doen, blijven wij Fletcher Hotels op een duurzame manier ontwikkelen.”

EML

Energiebesparing is een belangrijk punt voor Fletcher Hotels en om aan de energiebesparingsplicht te voldoen, volgen wij de EML richtlijnen. EML staat voor de Erkende Maatregelenlijst energiebesparing en heeft als doel de energievoorziening van Nederland duurzamer te maken. Om dit te verwezenlijken heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voor 19 bedrijfstakken erkende maatregelen voor energiebesparing formeel aangewezen, waaronder voor hotels en restaurants. Hierbij gaat het om duurzame maatregelen die een terugverdientijd hebben van 5 jaar of minder. Om aan deze maatregelen te voldoen en dit binnen onze hotelketen te kunnen realiseren, is voor ieder Fletcher hotel een eigen plan van aanpak opgesteld. Fletcher Hotels is bewust bezig met het besparen van energie door uitvoering te geven aan de Erkende Maatregelen welke voor hotels en restaurants zijn opgesteld. Wij streven ernaar om alle maatregelen die van toepassing zijn voor 2024 uitgevoerd te hebben. Om een beeld te geven van de maatregelen die we uitvoeren, volgt hieronder een aantal voorbeelden:

Toepassen van LED verlichting
Alle verlichting in de hotels zal op den duur vervangen worden door LED verlichting. Denk hierbij aan accentverlichting, reclameverlichting, buitenverlichting en verlichting in liften.

Isoleren van leidingen en appendages
Door het isoleren van leidingen en appendages zal er minder warmteverlies optreden, waardoor er minder gestookt hoeft te worden.

Spouwmuurisolatie
Bij locaties waar het mogelijk is om spouwmuurisolatie aan te brengen, wordt dit ook ingezet. Verder wordt enkel glas vervangen door dubbel/triple glas. Bij renovaties wordt dit vaak toegepast. Hierdoor zullen de hotels minder warmte verliezen wat automatisch betekent dat er minder energie verbruikt wordt.

Weersafhankelijke CV installatie
Door het gebruik van een weersafhankelijke regeling op de CV installatie wordt de temperatuur van het cv-water afgestemd op de actuele buitentemperatuur. Bij het vervangen van een CV wordt er altijd onderzocht of er een warmtepomp kan worden toegepast. Indien mogelijk wordt dit dan naast de CV installatie geplaatst. Het voordeel hiervan is dat de gemiddelde temperatuur van het cv-water lager is, waardoor de ketel met een hoger rendement warmte kan opwekken.

Energiebewakingssysteem
Om het energiegebruik te kunnen monitoren heeft Fletcher Hotels in samenwerking met energieleverancier Groendus een energiebewakingssysteem. In dit systeem kunnen alle actuele standen ingezien worden, zodat er real time bijgestuurd kan worden indien nodig.

Energie dashboard
Aanvullend op het energiebewakingssysteem beschikt Fletcher ook over een eigen dashboard, Rudin. Hierin wordt inzichtelijk gemaakt wat het verbruik is per hotel, per maand, per jaar en biedt de mogelijkheid om het verbruik te vergelijken met andere hotels. Het dashboard is dus een ideale aanvulling op het energiebewakingssysteem. Iedere hotelmanager heeft hier toegang tot en kan op ieder moment het energieverbruik monitoren.

Zonnepanelen
Op steeds meer panden komen zonnepanelen te liggen om eigen energie op te wekken en te gebruiken voor het hotel. Op deze manier hoeft er minder elektra van het net gebruikt te worden.

Milieu

Binnen Fletcher Hotels worden diverse maatregelen getroffen die betrekking hebben op milieuzorg, voor een gezonder en beter woon- en werkklimaat voor ons allen. Wij zijn ons ervan bewust dat wij hier een brede invloed op hebben, daarom houden wij rekening met het milieu door slim om te gaan met grondstoffen, reduceren we het gebruik van energie en water, maar proberen we ook (voedsel)verspilling zoveel mogelijk te voorkomen. Zo verkleint Fletcher Hotels haar CO2-voetafdruk.

Energie
Er zijn een legio mogelijkheden om ervoor te zorgen dat we zo min mogelijk (onnodig) energie verspillen. We proberen energiezuiniger te werk te gaan en treffen waar nodig maatregelen, of dit nu gaat om het uitschakelen van de verlichting en airconditioning wanneer deze niet nodig zijn of het beperken van het gebruik van de verwarming zonder afbreuk te doen aan het comfort voor onze gasten. Apparatuur zoals koelkasten en vriezers vervangen we wanneer nodig direct voor energiezuinige apparaten.

Water(verbruik)
We gaan steeds slimmer om met het water en proberen hiermee het verbruik in onder andere het sanitair en in de keukens te reduceren. Waar mogelijk zetten we in op het positief beïnvloeden van houding en gedrag van onze medewerkers en gasten. Want alle beetjes helpen!

Mobiliteit
Duurzaam vervoer in welke vorm dan ook. We werken met fullservice horeca groothandel Hocras, voor food en nonfood producten. Zij voorzien onze hotels middels een modern wagenpark en een optimaal logistiek, maar vooral mega efficiënt systeem. Daarnaast stimuleren wij onze gasten en medewerkers om middels het openbaar vervoer naar het hotel te komen. We hebben voor onze gasten zelfs een Fletcher’s OV Trip Arrangement opgezet. Maar we zetten ook in op wandelen en fietsen, lekker in beweging in onze prachtige natuur. Alle hotels beschikken over fietsen. En in samenwerking met ENGIE is een groot deel van onze hotels met een eigen parkeergelegenheid voorzien van laadpalen voor gasten en medewerkers die met een elektrische auto naar het hotel komen.

Reiniging
Hygiëne staat binnen Fletcher Hotels hoog in het vaandel. Maar we zijn ons er ook van bewust dat reinigingsmiddelen een grote belasting zijn voor het milieu. Daarom kiezen wij voor middelen die het milieu zo min mogelijk belasten, maar ook voor partners en leveranciers die hier bewust op inzetten. Zo nemen wij de schoonmaakartikelen voor onze keukens en zwembaden af bij Diversey. Zij leveren producten met een EU Ecolabel. Daarnaast gebruiken we voor de housekeeping en algemene dienst de producten van Eviblue, welke ook voorzien van een ecologisch keurmerk. Ook hierbij zetten wij in op het beïnvloeden van houding en gedrag van gasten en medewerkers. Zo hangt er op iedere hotelkamer een sticker waarop wij attenderen op het hergebruiken van het badlinnen, zodat het linnen niet dagelijks gewassen hoeft te worden, wat bijdraagt aan het milieu. Onze leverancier wast daarnaast op een milieuvriendelijke manier door onder ander gebruik te maken van milieuvriendelijk wasmiddel.

Afval(verwerking)
Een verantwoordelijke afvalstroom, daar streven we naar. We zoeken altijd naar oplossingen en verbeteren (werk)procedures om onze afvalstroom te reduceren of te verduurzamen. Zo is de inkoop van duurzamere producten al een groot voordeel en een goede stap voorwaarts, enkel produceren ook duurzamere producten nog afval. Het laten leveren van producten in grootverpakkingen en/of op rolcontainers zorgt voor een grote vermindering van verpakkingsmateriaal, maar ook hierin is nog een grote slag te slaan. Afval is onvermijdelijk, daarom legt Fletcher Hotels zich in ieder geval toe op het zo goed mogelijk scheiden van het afval dat wij produceren. Zo wordt papier zoveel mogelijk hergebruikt of in een losse papierbak gescheiden voor recycling, evenals plastic. Voedselrestanten worden zoveel mogelijk beperkt en verzameld in aparte containers voor verwerking. Toners en cartridges van de printers worden teruggestuurd naar de fabrikant voor hergebruik of in andere gevallen gedoneerd aan een goed doel, bijvoorbeeld Stichting AAP. Fletcher Hotels heeft deze vertaalslag inmiddels geïmplementeerd en hier wordt op alle mogelijke manieren scherp op gelet.

Eten & drinken

Dagelijks zijn wij bezig met het realiseren van een zo duurzaam mogelijk beleid ten aanzien van eten en drinken. Hierbij is te denken aan de verpakkingen, herbruikbare producten, de keuze voor de producten in onze gerechten zoals kruiden, streekproducten, maar ook vlees en vis met een keurmerk.

Verpakkingsmaterialen
Fletcher Hotels biedt verschillende producten die gasten onderweg mee kunnen nemen. Zo kunnen zij bijvoorbeeld een lunchpakketje of picknick voor onderweg bestellen. Bij het verpakken van deze producten wordt rekening gehouden met milieuvriendelijke materialen. De lunchpakketjes worden meegegeven in een papieren tas en de picknick in een (herbruikbare) theedoek. Bij de verkoop van (warme) dranken om mee te nemen, stimuleren wij de aanschaf van een herbruikbare Fletcher’s Koffiebeker To Go.

Leveranciers
Fletcher Hotels maakt MVO ook bespreekbaar bij leveranciers en werkt graag met partijen die ook duurzaam te werk gaan en bijdragen aan onze duurzaamheidsdoelstellingen. Zo hebben wij dus een partnership met fullservice horeca groothandel Hocras, waarmee wij streven naar één bestelmoment en slechts één vrachtwachtwagen voor de deur die de verschillende producten levert. De producten van onze leveranciers hebben onder andere de volgende certificaten:

• Fairtrade certificaat Max Havelaar – Wijnen

• International Food Standard (IFS) – Wijnen, (sterke) dranken en water

• Skal Biocertificaat – Groothandel, opslag en ondersteunende activiteiten voor transport

Onze producten
Niet alleen de inkoop van de producten gaat op een duurzame manier, ook de producten zelf zijn duurzaam. Hier wordt op gelet bij de inkoop van vlees-, vis- en vega(n)producten. Zo worden er Gildehoen kippen gebruikt die 100% antibioticavrij zijn en hier een keurmerk voor dragen. En het varkensvlees kent het keurmerk van ‘Het Wroetvarken’. Daarnaast zijn er verschillende vegetarische producten en gerechten te bestellen in de restaurants en brengen wij dit extra onder de aandacht tijdens de Nationale Week Zonder Vlees. Ook zijn op de menukaarten steeds meer vegetarische opties te vinden.

Eigen verbouwde producten
Verschillende Fletcher hotels verbouwen ook hun eigen producten. Dit wordt gedaan in de vorm van moestuintjes bij bijvoorbeeld Fletcher Hotel-Restaurant De Broeierd-Enschede. Hierin verbouwen zij zelf verschillende soorten groenten en kruiden, die vervolgens in de keuken gebruikt worden bij het bereiden van de gerechten. Fletcher Hotel-Restaurant Wolfheze heeft een eigen ‘Farmers Market’, waarin zij zelf gemaakte, lokale producten verkopen, van zelfgemaakte jam tot verse sappen.

Inkoop

Op het gebied van inkoop wordt er door, met name de afdelingen op het hoofdkantoor, nauwlettend opgelet. Waar mogelijk, kopen wij duurzaam in! Waarbij we letten op: wat kopen we in, waar kopen we dit in, tegen welke prijs kopen we dit in, draagt dit bij aan de verduurzaming van onze organisatie of kunnen we misschien onze oude materialen of apparatuur hergebruiken. Zo hanteren wij een kritische leveranciersselectie. Wij kijken bij het selecteren van leveranciers in hoeverre zij maatschappelijk verantwoord ondernemen en screenen diverse aspecten. Denk hierbij onder andere aan certificaten van de organisatie of duurzaamheidslabel op producten en milieutechnische duurzaamheid.

Non-food
Schoonmaakproducten
Daarbij kiezen wij voor producten met een EU Ecolabel of een ecologisch keurmerk! Ook veel van de disposables in onze hotels zijn voorzien van milieukeurmerken, zo ook het toiletpapier, de tissues en printpapier. Deze zijn ook allen voorzien van een EU ecolabel.

“Van de entree tot de restaurantzaal, de keuken en technische zones. Onze leverancier voorziet ons van complete oplossingen en service op al onze locaties, waarmee voedselveiligheid, een schone werkomgeving en geoptimaliseerd water- en energieverbruik gewaarborgd worden.”

Enkele voorbeelden van producten die Fletcher Hotels duurzaam inkoopt:

Duurzame brandblussers
Ook hier is aan gedacht en al onze losse brandblusmiddelen zijn ECO gecertificeerd.

Bedrijfskleding
Wij kiezen voor kleding dat aan de allerhoogste eisen voldoet en streven ernaar om deze samen met onze leverancier op een milieuvriendelijke manier in te zetten. We letten hierbij op de materialen, kleding die zo duurzaam mogelijk wordt geproduceerd en in de juiste sociale arbeidsomstandigheden.

Hergebruiken materialen
Intern hebben we een eigen ‘Fletcher Marktplaats’. Want waarom zouden we nieuwe producten aanschaffen als we materialen kunnen hergebruiken! Op dit platform kan elke hotel producten of apparatuur dat overbodig is geworden in het hotel gratis aanbieden aan een ander Fletcher hotel. Voor het transport van deze items maken we weer slim gebruik van onze leverancier Hocras.

Renovaties
Ook de renovaties worden duurzamer ondergedaan. Zo wordt er gebruik gemaakt van duurzame en hergebruikte materialen. Dit zijn enkele manieren om zo energiezuinige keuzes voor de toekomst te maken. Ook vinden we het belangrijk om samen te werken met partijen die duurzaamheid belangrijk vinden. Verder worden oude spullen vanuit het hotel gedoneerd aan een goed doel of hergebruikt in andere hotels.

Maatschappelijke betrokkenheid

Fletcher HRM
Personeel is voor Fletcher Hotels natuurlijk het belangrijkste kapitaal in de organisatie en daarom gaan wij ook duurzaam om met onze medewerkers. Dit doen wij door bewust te investeren in ontwikkeling, vitaliteit en loyaliteit. Fletcher Hotels heeft al veel stappen gezet om een duurzame relatie met haar medewerkers op te bouwen, waarbij trainingen en opleidingen binnen de eigen Fletcher Academy een belangrijke rol spelen. Steeds meer trainingen worden zowel digitaal als fysiek ontwikkeld en worden (actief) aangeboden aan medewerkers in diverse lagen binnen de organisatie. Wat we niet willen is dat medewerkers beperkt worden in de mogelijkheden om zich te ontwikkelen en door te groeien in hun vakgebied.

Interne opleidingen
Onze eigen Fletcher Academy is een belangrijke interne tool voor kennisoverdracht om onze medewerkers op verschillende manieren te begeleiden in hun functie door middel van ontwikkeling in actuele kennis. Hiermee stimuleren we ontwikkeling middels doorgroeien en kennisverbreding.

Vitaliteit
Vitaliteit gaat over zowel de mentale als fysieke gezondheid en gesteldheid van medewerkers. Dit begint bij een goede balans tussen werk en privé. Als dit niet het geval is, kan dit merkbaar zijn op de werkvloer. Fletcher heeft diverse samenwerkingen met organisaties die hierbij onze medewerkers kunnen ondersteunen, bijvoorbeeld op het gebied van financiële hulp, therapeuten bij mentale problematiek of ondersteuning bij stoppen met roken. Uiteraard kan dit niet op alle momenten gegarandeerd worden, maar dit is wel het streven. Ook is de werkomgeving erg belangrijk en moet een medewerker zich op zijn of haar gemak voelen binnen de organisatie. Vitaliteit zorgt niet alleen voor meer energie, een hogere productiviteit en betrokkenheid, maar ook voor minder ziekteverzuim.

Verzuimpreventie
Fletcher Hotels doet er alles aan om gezonde arbeidsomstandigheden voor haar medewerkers te realiseren, dit gebeurt onder andere door de uitgebreide Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E). De komende tijd richt Fletcher Hotels zich op gezond(er) eten, zoals een gezonde lunch op het hoofdkantoor en in de hotels, zodat iedereen een smakelijke en verantwoorde maaltijd kan nuttigen. In de toekomst willen wij meer aandacht besteden aan de dag van het fruit en beweging extra aanmoedigen. Fletcher Hotels biedt nu al voordelige aanbiedingen voor de medewerkers in de diverse BLUE wellness-, spa- en beautylocaties voor de broodnodige ontspanning.

Carbon footprint
Fletcher vindt het belangrijk dat haar medewerkers genoeg bewegen en indien mogelijk op een verantwoorde manier omgaan met hun carbon footprint. Dit wordt gestimuleerd door medewerkers de mogelijkheid te bieden om een (elektrische) fiets aan te schaffen met een flink belastingvoordeel middels FiscFree.

Personeel werving & selectie
Sinds februari 2021 is Fletcher Hotels bezig met een centrale werving en selectie vanuit het hoofdkantoor om de wervingsbehoeftes inzichtelijk te krijgen en met name de hotels te helpen bij de zoektocht naar de juiste kandidaten. Daarnaast willen wij het complete traject van selectie tot on-boarding en de begeleiding van onze nieuwe medewerkers goed volgen. Wij volgen dit traject om, ook gedurende de carrière van de medewerker, precies te weten wat de medewerker nodig heeft om zijn of haar werk op een goede manier te doen. Ook worden doorgroeimogelijkheden met de medewerker besproken om zodoende de duurzame inzetbaarheid te waarborgen. In veel hotels biedt Fletcher Hotels mogelijkheden voor medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt in de vorm van werk- en leertrajecten en een baan. Zo willen wij iedereen een gelijke kans op de arbeidsmarkt bieden.

WSP
Fletcher hotels probeert zoveel mogelijk samen te werken met werkgeversservicepunten om medewerkers, met een afstand tot de arbeidsmarkt, een langdurige arbeidsrelatie aan te bieden. Het is gebleken dat deze medewerkers erg hard werken en zeer loyaal zijn, zoals wij van onze medewerkers verwachten. Fletcher denkt daarbij in kansen, door de mogelijkheid tot het werken op diverse locaties voor passende werkzaamheden. Tevens zorgt dit ervoor dat de werkdruk bij andere medewerkers wordt weggenomen.

Fletcher Hotels steunt
Fletcher biedt in samenwerking met ZRTI (Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut) o.a. (gratis) zorgarrangementen voor kankerpatiënten en hun families die dagelijks lang moeten reizen voor bijvoorbeeld een chemobehandeling. Deze arrangementen kunnen ook bij Fletcher Hotel-Restaurant Arion-Vlissingen afgenomen worden.
Hierbij werd tijdens een 1.500 kilometer lange fietstocht geld opgehaald voor Stichting No Guts No Glory. -> Jaarlijks krijgen onze medewerkers Ook draagt Fletcher Hotels haar steentje bij aan MVO door middel van sponsoring. Een voorbeeld hiervan is de samenwerking met Make-A-Wish Nederland middels een Droomnacht in Fletcher Hotel-Restaurant Doorwerth- Arnhem. Ook steunt Fletcher Hotel Amsterdam het Ronald McDonald Huis Emma Amsterdam middels overnachtingen, zodat ouders dicht bij hun kind kunnen verblijven. En verschillende hotels door het land hebben hotelovernachtingen gesponsord voor de crowdfundingsactie ‘Close Connection’. Jaarlijks krijgen onze medewerkers attenties aangeboden, zoals bijvoorbeeld een chocoladeletter via stichting Het Vergeten Kind en sponsort op deze wijze een prachtig goed doel.

Even geduld a.u.b.
Resultaten worden ververst.

Wij gebruiken cookies

Met cookies en technieken die daarop lijken helpen we je beter en persoonlijker. Dankzij functionele cookies werkt de website goed. Ze hebben ook een analytische functie en zijn geheel anoniem. Zo maken we de website elke dag een beetje beter. Meer weten? Lees hier alles over onze cookie- en privacyverklaring. Klik op 'Oké' om te accepteren. Kies je voor weigeren? Dan plaatsen we alleen functionele en beperkte analytische cookies en gebruiken we technieken die daarop lijken.

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Bekijk cookiebeleid voor meer informatie.

We maken gebruik van noodzakelijke cookies om de de fundamentele functionaliteiten van de website mogelijk te maken, zonder dat hierbij persoonlijke gegevens worden verzameld.

Voorkeurscookies helpen websites bij het onthouden van informatie die van invloed zijn op hoe de website zich gedraagt en eruitziet, zoals uw taalvoorkeur of uw locatie.

Deze cookies verzamelen anoniem gegevens over het bezoek aan de website, zoals het aantal bezoekers en de meest bezochte pagina's. Dankzij deze cookies kunnen we onze website beter maken.

Deze cookies zijn nodig om bijvoorbeeld YouTube, facebook en LinkedIn in de website te kunnen integreren. Ook worden deze cookies gebruikt om persoonlijke advertenties te kunnen tonen.