#38 Vesting Bourtange

#38 Vesting Bourtange

Woensdag 6 juni 2018, categorie: Stedentrip, natuur en uitjes, Judith de Rooij

In “Op pad met Fletcher” laten we je alle plekken in Nederland zien waar je echt moet zijn geweest! Denk aan bekende bezienswaardigheden, prachtige natuurgebieden, bijzondere musea of lokale evenementen. Hoeveel plekken kun jij al afstrepen van de lijst en welke wil je absoluut nog bezoeken? Dit keer nemen we je mee naar de vesting Bourtange.

In Westerwolde, nabij de Duitse grens, vind je vesting Bourtange. Ga terug in de tijd en ontdek de prachtige vestingstad. Er is van alles te doen voor jong en oud. Je kunt er markten bezoeken, deelnemen aan de activiteiten die georganiseerd worden of een wandeling maken door het stadje.

Het ontstaan van vestingstad Bourtange

Om te ontdekken hoe vesting Bourtange is ontstaan moeten we terug naar het jaar 1580. Tijdens de tachtigjarige oorlog lagen op de plek, waar nu de vestingstad ligt, alleen nog maar moerassen. De stad Groningen was destijds bezet door de Spanjaarden en werd bevoorraad vanuit Duitsland. Deze bevoorrading ging over een zandrug die door het Bourtangemoeras liep. Om de bevoorradingsweg te blokkeren gaf Willem van Oranje de opdracht om een schans te bouwen op de plek van Bourtange. Het werk werd na zijn dood uitgebreid.

Vanaf 1594 werd de stad Groningen heroverd. Bourtange werd onderdeel van de grensverdeling van de drie noordelijke provincies Friesland, Groningen en Drenthe. In de Eerste en Tweede Munsterse Oorlog werd de vesting opnieuw verbeterd. Doordat burgers zich er gingen vestigen kreeg het toen daadwerkelijk de status van vesting. In 1742 bereikte de vesting haar grootste omvang. In 1851 werd de vesting opgeheven omdat de militaire betekenis af nam, Bourtange werd een agrarisch dorp.

Molen in Bourtange

Reconstructie van de vesting

In 1960 liep de vesting leeg, jongeren wilden zich er niet settelen en trokken naar omliggende dorpen en grotere steden. De vesting werd vanaf dat moment volledig herbouwd naar hoe het er in 1742 bij lag. De grachten werden opnieuw gegraven en de gebouwen gereconstrueerd. Alles werd aan de hand van oude kaarten en tekeningen gemaakt.

Wat je kunt doen in vestingstad Bourtange

Nadat de stad volledig was gereconstrueerd is het opengesteld voor toeristen. Je vindt er tegenwoordig een standerd koren- en pelmolen, Protestantse kerk, houten paard, het marktplein, rosmolen, het nieuwe Kruithuis en secreten (kleine houten gebouwtjes).

Er zijn niet alleen bezienswaardigheden in de vestingstad. Maak een reis door de tijd, bekijk hoe de vesting is ontwikkeld van moeras tot stad in de musea en bij exposities. De exposities over Bourtange zijn te vinden in Terra Mora, museum De Baracquen, Kapiteinswoning, Synagoge, De Dagen van Roem en in het nieuwe Kruithuis.

Door de hele vesting zijn winkels en restaurants verspreid. Elke winkel verkoopt producten die gerelateerd zijn aan de vestingstad. Denk bijvoorbeeld aan winkels als een echte nostalgische snoepwinkel met Oud Hollands snoep, een echte klokkenmakerij met authentieke klokken of een souvenirwinkel. Ook worden in Bourtange nog echte ambachten uitgevoerd zoals in de kaarsenmakerij. Hier kun je ook zelf een kaars dompelen en kleuren.

Gebouwen in Bourtange

Evenementen in Bourtange

Vesting Specatulum, zaterdag 3 en zondag 4 augustus

Beleef vestingstad Bourtange vanaf de Middeleeuwen tot aan de 80-jarige oorlog. Handelaren van vroeger verkopen hun artikelen. De smid, barbier, mandenmaker, wever, jongleurs en chirurgijns vertonen allen hun kunsten tijdens dit weekend. Je wordt volledig mee terug in de tijd genomen door alle spelers die volledig in hun rol opgaan.

Op zaterdagavond wordt er een speciale nacht van de Middeleeuwen georganiseerd. Wegen en gebouwen worden verlicht met fakkels, lichtpotten en lampen. Dit alles vormt het decor voor een schouwspel wat plaatsvindt in alle straatjes.

Herfstmarkt, zaterdag 21 en zondag 22 september

Op en rond het Marktplein zijn diverse kramen te vinden en op de terrassen en het podium wordt live muziek gespeeld. Je kunt de markt op beide dagen bezoeken tussen 11.00 en 18.00 uur.

Magisch Samhain, zaterdag 27 en zondag 28 oktober 2018

Duizend jaar geleden werd het al gevierd: Samhain, het Keltische nieuwjaar. Samhain is het moment om contact te maken met de geestenwereld. Dit doordat er tijdens de wisseling van het jaar de grens tussen onze wereld en de geestelijke wereld erg broos en dun wordt.

Tijdens dit magische evenement zijn er onder andere elfen, heksen en druïden uit verschillende dimensies te vinden. Er is een magische markt en bezoekers worden helemaal meegenomen in de fantasy wereld. Van bezoekers wordt verwacht dat zij verkleed naar dit evenement komen.

Overnachten in de omgeving

Wil je deze vesting zelf gaan ontdekken en gelijk een nachtje weg? Bekijk dan eens de hotels van Fletcher Hotels in Drenthe. Maak er een uitje voor het hele gezin van!

Groene muur van Bourtange

Even geduld a.u.b.
Resultaten worden ververst.