Wat is The Green Key?

Indien een bedrijf maatschappelijk verantwoord onderneemt (MVO), nemen zij de verantwoordelijkheid voor de effecten van bedrijfsactiviteiten op mens en milieu. Fletcher Hotels staat volledig achter dit principe. Wij maken bewuste keuzes om een goede balans te realiseren tussen de 3 P’s: People, Planet en Profit en streven ernaar een duurzame bedrijfsvoering toe te passen. Wij trachten MVO te verankeren in alle bedrijfsprocessen, een proces dat continue gemonitord wordt. Bij iedere bedrijfsbeslissing wordt een afweging gemaakt tussen verschillende belangen die gelden voor betrokken personen, bedrijven en organisaties. Voor ieder bedrijf zien de MVO-activiteiten er anders uit. Hieronder kunt u lezen hoe Fletcher Hotels MVO toepast.

Green Key certificering

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) is echt een begrip geworden in de hotelwereld. Een manier om dit uit te dragen is de Green Key certificering. De Green Key is hét internationale keurmerk voor organisaties in de toerisme- en recreatiebranche. Het betreft horeca ondernemingen die serieus en controleerbaar bezig zijn met duurzaamheid, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) en de zorg voor het milieu binnen de organisatie en de natuur in hun omgeving. Om voor het Green Key certificaat in aanmerking te komen, moeten een aantal maatregelen genomen worden met betrekking tot milieuzorg en MVO. Deze maatregelen bestaan uit verplichte en optionele onderdelen. Green Key Nederland kent drie niveaus: Brons, Zilver en Goud. Hoe meer (optionele) maatregelen er worden gerealiseerd, hoe hoger de uiteindelijke uitslag is.


The Green Key beleid en doel van Fletcher

Binnen het MVO-beleid van Fletcher Hotels streven wij ernaar om van de omgeving een gezonder en beter woon- en werkklimaat te maken. Daarnaast dragen wij zorg voor het inkopen van producten en materialen die gecertificeerd zijn met een milieukeurmerk. Zij dienen daarom fair-trade, recyclebaar, energiebesparend en/of streekgebonden te zijn. Door het kopen van biologisch verantwoorde producten dragen we bij aan het creëren van een pesticiden vrije landbouw en door de inkoop van streekproducten stimuleren we de lokale markt en kunnen we de CO2 emissies, die door transport ontstaan, nog verder minimaliseren. Naast een speciaal inkoopbeleid reduceren wij zoveel mogelijk afval door gebruik te maken van duurzame of recyclebare producten en materialen. We doen er alles aan om ons afval zoveel mogelijk te beperken door gebruik te maken van composteerbare materialen en het scheiden van afval.

Ons doel betreft Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Het doel is om in de toekomst onze richtlijnen nog verder aan te scherpen om zo de inkoop van duurzame producten en diensten te blijven stimuleren, zonder dat hiervoor wordt ingeleverd op de kwaliteit van onze service en het comfort van het verblijf. Fletcher Hotels streeft ernaar om samen met haar leveranciers op zoek te blijven gaan naar mogelijkheden om maatschappelijk verantwoorde en milieuvriendelijke producten of materialen toe te voegen aan het ketenbrede inkoopproces. Om dit doel te bereiken hebben wij met onze leveranciers een duurzaamheidsverklaring ondertekend waarin wij concrete afspraken hebben gemaakt betreffende de ontwikkeling van een duurzaam beleid en een duurzame samenwerking. Ook geven wij voorkeur aan leveranciers die reeds een duurzaamheidbeleid hebben en duurzame goederen leveren.

Wat houdt dit precies in voor u als gast

Uw hotelkamer is milieubewuster ingericht. Er wordt zuiniger omgegaan met gas, elektra en water en er is grote zorg voor afvalscheiding. U kunt hier zelf als hotelgast ook aan bijdragen. Bijvoorbeeld door meerdere dagen uw handdoeken en bedlinnen te gebruiken. De criteria van de Green Key zorgen ervoor dat een goede balans bestaat tussen duurzaam ondernemen en comfort. Het doel van Fletcher Hotels is milieubewuster ondernemen. Door middel van het Green Key certificaat willen wij aan u laten zien dat al onze hotels milieubewuster zijn.


Maatregelen genomen door Fletcher 

Energie- en waterbesparende maatregelen

In de hotels worden energiebesparende maatregelen genomen, zoals het gebruik van energiebesparende verlichting. U kunt hierbij denken aan LED, TL en/of PL verlichting. De norm hiervoor is dat de lichtopbrengst 40 lumen per Watt moet zijn. Spaarlampen voldoen ook. Maar wij denken niet alleen de lichtbronnen zelf. Wij maken meer gebruik van daglicht of plaatsen sensoren die de lampen laten aangaan als er iemand langsloopt. Daarnaast gebruiken wij ook energiezuinige apparatuur.

Ook worden waterbesparende maatregelen genomen, zoals het plaatsen van doorstroomregelaars in kranen en douches en het opstellen van procedures voor de medewerkers om bewust om te gaan met het waterverbruik. Daarnaast vragen wij gasten om handdoeken en bedlinnen meerdere dagen te gebruiken.

Geoptimaliseerd inkoopbeleid

Fletcher Hotels is een partnership aangegaan met fullservice horeca groothandel Hocras. Hocras levert aan verschillende segmenten, zoals hotels, restaurants, cafés en cateringbedrijven. Voor deze segmenten worden specifieke assortimenten samengesteld afhankelijk van de vraag in de markt. Hocras onderscheidt zich door het brede assortiment en de hoge kwaliteit van de producten van de verschillende versgroepen. Daarnaast importeert Hocras een exclusief wijnassortiment, waardoor beschermde wijnhuizen aangeboden worden uit de gehele wereld. Alle vers afdelingen zijn in eigen beheer, waardoor de geleverde kwaliteit gewaarborgd wordt. Door het moderne wagenpark en het optimale logistieke systeem levert Hocras de verschillende producten bij de hotels op de meeste efficiënte manier. Inmiddels zijn nieuwe productgroepen toegevoegd, zoals koffie, kantoor- en non-food artikelen. Daar is waar we naar toe willen; naar 1 bestelmoment voor alle artikelen en 1 vrachtwagen voor de deur.

Inkoop van milieubewuste producten

Inkoop van milieubewuste producten. Bij de inkoop van onze producten kijken wij naar verschillende facetten. Zo is gekozen voor een lijn van schoonmaakmiddelen die voldoet aan een bepaalde normering. Wij maken gebruik van doseersystemen en microvezeldoekjes. Alle dragen bij aan een optimale schoonmaak en daarmee aan het minder verspillen van milieuonvriendelijke producten. Daarnaast streven wij ernaar producten als etenswaren en dranken in te kopen die milieubewust zijn gemaakt en verpakt. Er wordt gekeken naar de mogelijkheden om het aantal monoverpakkingen terug te dringen. Binnen korte tijd gaan wij in onze hotels gasten ook een biologische keuze op de menukaart aanbieden. Er zal een variatie zijn van streekgebonden en gecertificeerde producten. Hierbij kunt u denken aan chocolade met een UTZ keurmerk of monoverpakkingen met een Rainforest Alliance keurmerk, maar ook streekproducten zoals verse Zeeuwse mosselen.

Afval reductie/spreiding

De inkoop van duurzamere producten is een groot voordeel en een goede stap voorwaarts. Maar ook duurzamere producten produceren afval. Hier is een grote slag te slaan. Fletcher Hotels legt zich toe op het zo goed mogelijk scheiden van het afval. Zo wordt papier zoveel mogelijk hergebruikt en wanneer niet meer bruikbaar in een losse papierbak gestopt. In het reduceren van afval is het hoogste rendement te behalen. Het leveren van producten in grootverpakkingen en/of rolcontainers zorgt voor een grote vermindering van verpakkingsmateriaal. Ook toners en cartridges van de printers worden terug gestuurd naar de fabrikant voor hergebruik of in andere gevallen gedoneerd aan een goed doel, bijvoorbeeld Stichting AAP. Hoewel Fletcher Hotels hiermee nog in de kinderschoenen staat en er nog een grote vertaalslag te maken is, wordt er op de werkvloer scherp op gelet.

Vervoersmanagement

De Green Key stelt ook dat er specifieke aandacht uitgaat naar het vervoersmanagement binnen de onderneming. De facetten die bij ons op het gebied van vervoersmanagement extra aandacht krijgen zijn de volgende:

  • Wanneer gasten de reis naar ons hotel plannen, krijgen zij de mogelijkheid om op alle websites de route met het openbaar vervoer te plannen. Tijdens het verblijf kunnen gasten hun fiets in de overdekte fietsenstallingen plaatsen. Daarmee stimuleren wij onze gasten, sneller de fiets te pakken. Daarnaast bieden wij de gasten de mogelijkheid om een elektrische fiets te huren en in sommige hotels ook elektrische scooters. Deze scooters belasten het milieu een stuk minder, omdat ze geen directe uitstoot van vervuilende stoffen veroorzaken en efficiënter omgaan met energie.
     
  • Sinds september 2011 zijn al onze hotels ook ANWB Fietsservicepunt geworden. Hiermee willen wij laten zien dat wij eenvoudige reparaties gemakkelijk uit kunnen voeren en gasten op steeds meer locaties hun elektrische fiets kunnen opladen. Er zijn ook bepaalde gunstige regelingen voor het personeel getroffen. Hierbij kan gedacht worden aan het Nationale Fietsplan of het OV-grootverbruikers contract. Dit stimuleert de medewerkers eerder de auto te laten staan.

STEK-controle

Ieder jaar wordt een STEK-controle uitgevoerd in de hotels. STEK, Stichting Emissiepreventie Koudetechniek, stelt zich ten doel emissies van ozonaantastende middelen en broeikasgassen terug te dringen. Door te voldoen aan de eisen voor het STEK-bedrijfscertificaat, willen wij aantonen dat wij geen genoegen nemen met de minimale (wettelijke) eisen maar een hogere norm in onze bedrijfsvoering hanteren ten aanzien van kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid.

Even geduld a.u.b.
Resultaten worden ververst.